سرچ کنسول یکی از بهترین و مهمترین ابزارهایی به حساب میآید که متخصصین سئو باید کار با آن را بلد باشند. این ابزار میتواند برای تحلیل بخشهای مختلف سایت شما، امکانات زیادی را در اختیار شما قرار دهد. یکی از مهمترین بخشهای ابزار سرچ کنسول Google Search Console که باید به آن توجه زیادی داشته باشید، بخش pages است.
در این بخش اطلاعات مهمی در خصوص صفحات مختلف سایت شما در اختیارتان قرار داده میشوند تا بتوانید با استفاده از این دادهها و اطلاعات، ایرادات سایت خود را برطرف کنید. در ادامه این مطلب قصد داریم تا به بررسی این بخش و معرفی آن به صورت کامل بپردازیم. از این رو به شما پیشنهاد میکنیم که ما را در ادامه این مطلب همراهی کنید.
فهرست موضوعات در این آموزش
کاربردهای بخش pages سرچ کنسول چیست؟
این بخش در واقع یک سری اطلاعات و دادهها در خصوص وضعیت لینکهایی به شما ارائه میدهد که گوگل آنها را Discover کرده است. با استفاده از این اطلاعات میتوانید خطاهای فنی احتمالی را بهتر و راحتتر پیدا کرده و اقدامات لازم برای رفع این خطاها را به تیم فنی سایت خود بسپارید.
با ارائه یک دید کلی نسبت به وضعیت خطاها، در تصمیم گیری های شما در خصوص رفع مشکلات فنی، کمک زیادی میکند. به صورت کلی بخش Pages یکی از مهمترین گزارشهای سرچ کنسول است که حتما باید به صورت دورهای بررسی شود و اطلاعات موجود در آن با دقت کامل تحلیل شوند. گزارش Pages یک معیار مهم و اصلی برای تصمیمات متخصصین سئو در خصوص بهینه سازی سایت به حساب میآیند.
آشنایی با بخشهای مختلف گزارش Pages
این بخش از سرچ کنسول، از یک نمودار، چند عدد موجود در بالای نمودار و عنوان خطاهای سایت زیر نمودار تشکیل شده است. در بخش نمودار میتوانید تعداد صفحات دارای خطا یا index را مشاهده کنید. اعداد درج شده بالا نمودار، تعداد صفحات index و صفحات Not Index را نشان میدهند. البته میتوانید با فعال کردن گزینه Impression اثر هر یک از خطاها یا هشدارهای روی نمایش سایت را بررسی کرده و تحلیل کنید. در آپدیت اخیر نیز بخش Source اضافه شده است.
Source یکی از دو حالت Website یا Google Systems است. وقتی که Source وب سایت باشد، به این معنی است که منبع اصلی بروز خطاها، سایت است. در برخی موارد برای رفع چنین خطاهایی باید اقدام به بهینه سازی سایت کرد. وقتی که Source مربوط به سیستمهای گوگل باشد، به این معنی است که منبع بروز خطا از طریق گوگل است و اقدام خاصی برای آن نمیتوانید انجام دهید.
بخش صفحات ایندکس شده (indexed Pages)
با کلیک بر روی گزینه Indexed، فقط تعداد صفحات ایندکس شده روی نمودار نمایش داده میشوند. این صفحات معمولا خطایی ندارند و به همین خاطر است که جزئیاتی برای نمایش در این بخش وجود ندارد. این بخش شامل زیرمجموعههای زیر میشود:
- Submitted and indexed
- not submitted in sitemap
بخش صفحات ایندکس نشده (Not Indexed Pages)
مهمترین بخشی که در گزارش Pages با آن سر و کار دارید، بخش Not Indexed Pages است. این بخش نیز مانند بخش قبلی، نمودار تنها اطلاعات مرتبط با صفحات ایندکس نشده را نمایش میدهد. در بخش پایین نمودار نیز اطلاعات و دادههایی در خصوص دلیل ایندکس نشدن برخی از صفحات به شما نمایش داده میشوند که باید در تحلیل و بررسیهای خود، به این اطلاعات توجه داشته باشید و ایرادات سایت خود را پیدا کنید تا بتوانید آنها را برطرف کنید. در ادامه به بررسی تمامی خطاهایی که در این بخش وجود دارند، میپردازیم.
Excluded by noindex tag
بخش “Excluded by noindex tag” در گزارش Pages سرچ کنسول به شما این امکان را میدهد تا با دقت بیشتری محتوای سایت خود را مدیریت کنید و متوجه شوید که کدام صفحات به دلیل استفاده از تگ “noindex” امکان ایندکس شدن در نتایج جستجو را ندارند. این بخش به شما امکان میدهد تا دلایل خاصی که باعث شده تا صفحات خاص به عنوان “noindex” علامتگذاری شوند را بررسی کرده و اگر نیاز به تغییر دارند، تصمیمات لازم را اتخاذ کنید.
Alternate Page with Proper Canonical Tag
این بخش صفحاتی را به شما نشان میدهد که به صفحه دیگری از سایت شما کنونیکال شدهاند. در واقع این برای گوگل به این معنی است که صفحه مبدأ نباید ایندکس شود و صفحه مقصد کنونیکال است و باید ایندکس شود. اگر که این اطلاعات طبق استراتژیهای شما هستند، نیاز به انجام تغییرات وجود ندارد.
Not Found (404)
صفحات 404 بلای جان تمامی سایتها هستند! بخش Not Found (404) در گزارش Pages سرچ کنسول به شما کمک میکند تا مشکلات مربوط به صفحاتی که نتوانستهاند به درستی بارگذاری شوند را شناسایی کنید. این بخش نشان میدهد که کدام URLها به دلیل عدم وجود یا خطاهای مشابه منجر به نمایش صفحه 404 شدهاند، و به شما این امکان را میدهد تا با بررسی این لینکها، اشتباهات موجود در سایتتان را اصلاح کنید.
باید تا جای امکان صفحات 404 سایت خود را کاهش دهید تا از طرف گوگل به عنوان یک مرجع معتبر و قابل اعتماد شناخته شوید.
Page with Redirect
بخش Page with Redirect در گزارش pages سرچ کنسول به شما کمک میکند تا پیجهایی را شناسایی کنید که به آدرس دیگری ارجاع یا ریدایرکت شدهاند. در بیشتر مواقع این نوع صفحات از طرف شما ریدایرکت شدهاند که در این صورت مشکلی وجود ندارد. ولی در برخی مواقع ممکن است گوگل خود تصمیم به ریدایرکت کردن برخی از صفحات سایت شما بگیرد که در این صورت بهتر است اطلاعات و دادههای مربوط را بررسی کرده و تصمیم لازم را برای بهبود سئو سایت خود بگیرید.
Duplicate without User-selected Canonical
این بخش صفحات تکراری از سایت را به شما نمایش میدهد که تگ کنونیکال ندارند. این اطلاعات اهمیت زیادی دارند، چرا که گوگل ممکن است این صفحات تکراری را به عنوان محتوای غیر مفید شناسایی کرده و از نتایج جستجو حذف کند. با بررسی و تحلیل اطلاعات موجود در این بخش، باید صفحات مهم خود را انتخاب کرده و از تگ کنونیکال به صورت مناسب و اصولی استفاده کنید.
Discovered – currently not indexed
گوگل این صفحات را پیدا کرده است، ولی آنها را ایندکس نکرده است. علت بروز چنین مشکلی نیز در بیشتر مواقع این است که بارگزاری سایت بیش از حد طول کشیده و گوگل ایندکس آن صفحه را به خزش بعدی منتقل کرده است. برای سرعت بخشیدن میتوانید از گزینه درخواست ایندکس سریع خود سرچ کنسول استفاده کنید. در این حالت، گوگل در خزش بعدی خود حتما این صفحات را بررسی و در صورت امکان ایندکس میکند.
Crawled – currently not indexed
این بخش به این معنی است که گوگل صفحات را کراول کرده است و از ایندکس آنها خودداری میکند. به صورت رسمی دلیل برای بروز چنین مشکلی توسط گوگل ارائه نشده است ولی موارد زیر میتوانند باعث بروز چنین مشکلی شوند:
- صفحه کم محتوای یا وجود محتوای تکراری
- سرعت لود پایین و مدت زمان زیاد طول کشیدن برای لود شدن صفحه
- صفحه به یک صفحه دیگر از سایت کنونیکال شده است.
- صفحه ux (تجربه کاربری) خوبی ندارد.
- صفحه دارای تگ noindex است.
Blocked by robots.txt
دسترسی گوگل به صفحاتی که در این بخش قرار دارند توسط فایل Robots.txt مسدود شده است. برخی مواقع متخصصین سئو برای بهینه سازی بودجه خزش سایت، دسترسی گوگل به برخی از صفحات سایت را مسدود میکنند. ولی اگر در بین این صفحات، صفحاتی بود که نمیخواستید دسترسی به آن مسدود شود، حتما باید فایل Robots.txt سایت خود را یک بازبینی کنید.
Duplicate, Google Chose different canonical than user
این ارور برای صفحاتی خود را نشان میدهد که گوگل تشخیص میدهد که میتوانستند به صفحه بهتری کنونیکال شوند. این مورد معمولا برای صفحات ایجاد میشود که گوگل از طریق لینکهای خارجی به آن دسترسی دارد و به صورت مستقیم از طریق سایت به آن نرسیده است.
Blocked due to other 4xx issue
صفحات موجود در این لیست، در واقع صفحاتی هستند که گوگل برای دسترسی به آنها مشکل دارد و دارای اروری از خانواده 4xx هستند.
Server error (5XX)
این ارور صفحاتی را نمایش میدهد که در زمان کراول رباتهای گوگل، سرور سایت به مشکل خورده و در نتیجه رباتها با ارور 500 برخورد کردهاند. این ارور میتواند در بیشتر مواقع به دلیل وجود مشکلات در اینترنت یا سرور هاست سایت ایجاد شود و کاملا طبیعی است ولی اگر تعداد صفحات این ارور بالا باشد، باید نسبت به بهبود سرور خود اقدامات لازم را انجام دهید.
Submitted URL marked ‘noindex’
در آپدیتهای اخیر این بخش جای خود را به Excluded by noindex tag داده است و شامل ویژگیهای همین بخش میشود.
Blocked by page Removal Tool
این بخش شامل صفحات میشود که توسط بخش Removal از سرچ کنسول حذف شدهاند و در نتایج جستجو دیگر وجود ندارند. برای دسترسی به بخش Removal باید دسترسی شما به سرچ کنسول Owner باشد. در این صورت قادر هستید تا لینک صفحاتی که میخواهید از نتایج جستجو حذف شوند را در این بخش وارد کنید.
Blocked due to unauthorized request (401)
برخی از صفحات برای بازدید نیازمند مجوز یا رمز عبور هستند. ربات گوگل نمیتواند از سد چنین موانعی رد شود و صفحه مورد نظر را کراول کند. برای حل این مشکل باید درخواست مجوز برای تمامی صفحات سایت را حذف کرده یا کاری کنید که رباتهای گوگل همیشه مجاز شمرده شوند.
Blocked due to access forbidden (403)
در این بخش صفحات قرار دارند که دسترسی آنها برای گوگل بسته شده است. البته این روش درستی نیست و بهتر است اگر میخواهید صفحهای ایندکس نشود، آن را با متاتگ noindex مسدود کنید.
Soft 404
این دسته از صفحات، شامل صفحاتی میشوند که کد 200 میگیرند ولی گوگل اعتقاد دارد که باید کد 404 دریافت کنند! این اتفاق معمولا زمانی وقوع پیدا میکند که محتوای صفحه ارور نشان دهد یا صفحه به صورت کلی محتوایی نداشته باشد.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم تا اطلاعات جامع و کاملی در خصوص گزارش pages ابزار مهم سرچ کنسول گوگل در اختیار شما قرار داده و تمامی بخشها و ارور های آن را بررسی کنیم. اگر در این خصوص سوالی دارید میتوانید در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید تا در سریعترین زمان ممکن، کارشناسان ما به شما پاسخ دهند.