فهرست موضوعات در این آموزش
تگ کنونیکال canonical چیست؟
برای اینگه گوگل درباره محتوا حساسیت زیادی به خرج میدهد از این بابت که محتوا کپی نباشد، تگ کنونیکال استفاده میشود، گاها ممکن است که تگ canonical را شما تنظیم نکرده اید، مثلا از CMS وردپرس یا جوملا استفاده میکنید که یک سری تنظیمات یا پلاگین های پیش فرض دارد که ممکن است برای ما دردسر ایجاد کند یا اینکه گوگل به تشخیص خود تگ canonical انتخاب کرده است که وبمستر پس از تشخیص دادن این اشتباه گوگل، سعی میکند به رفع این خطا بپردازد.
زمانی که شما تصمیم می گیرید در وب سایت خود محتوای تکراری، را همراه با url های متفاوت منتشر کنید و برای اینکه حالت تکراری بودن محتوا را از بین ببرید باید از تگ کنونیکال استفاده کنید، زیرا به کمک آن می توانید به گوگل اعلام کنید که کدام نسخه از این محتوا، نسخه اصلی است.
اگر بخواهیم ساده تر برای شما بگویئم به این شکل است که، مثلا تصور کنید، چندین صفحه سایتتان دارای محتوای صددرصد مشابه ویکسان است ولی هر کدام یک url متفاوت دارد در این حالت شما باید از تگ کنونیکال برای هر کدام از این صفحات شبیه به هم استفاده کنید، تا موتورهای جستجو بتوانند به راحتی نسخه اصلی محتوای شما را از نسخه تکراری آن تشخیص بدهند.
به طور کلی می توان این گونه بیان کرد که تگ کنونیکال عبارت است از قطعه کد HTML ای که نسخه اصلی برگه های تکراری، تقریبا تکراری یا مشابه را برای موتورهای جستجو تعریف و معین می نماید. به عبارت دیگر، چنان چه محتوای مشابه و یا یکسانی در URL های متفاوت وب سایت شما وجود داشته باشید، با کمک تگ کنونیکال قادر خواهید بود نسخه اصلی را مشخص کنید و اعلام کنید که باید موتورهای جستجو آن ها را ایندکس کنند.
بارهای برای ما پیش آمده است که تگ canonical به اشتباه تشخیص داده شده و ساعت ها وقت برای حذف کردن این مورد صرف کرده ایم، اگر از تگ کنونیکال به درستی و به جا استفاده نکنیم ممکن است گوگل مارا جریمه کند و دچار پنالتی گوگل شویم
آیا واقعا گوگل در تشخیص تگ کنونیکال اشتباه میکند؟ چگونه؟
بله ممکن است ما تگ canonicalتعریف نکرده ایم و گوگل وقتی به متن تکراری برخورد کرده است، به تشخیص خود یک متن را به دیگری برتر دانسته، و تگ کنونیکال را برایش در نظر گرفته است.
از تگ کنونیکال کی استفاده کنیم؟
تگ کنونیکال و روش صحیح استفاده از آن موضوعی است که باید به درستی آن را درک کرده باشید. چنان چه شما نیز جزو افرادی هستید که بدون آشنایی با الگوریتم های بررسی محتوای تکراری، اقدام به تولید محتوای پی در پی می کنید، باید بگوییم که ممکن است سر و کارتان به تگ کنونیکال بیفتد. این اتفاق معمولا زمانی رخ می دهد که به طور مثال شما صاحب یک وب سایت فروشگاهی هستید و محصولات مشابه بسیاری را در صفحات متفاوت سایت تان ارائه کرده اید.
هم نوع خواری کلمات کلیدی
این امکان وجود دارد بی آن که متوجه بشوید وب سایت خود را به هم نوع خواری کلمات کلیدی مبتلا کرده باشید. چنان چه شما محتوا و همچنین صفحات اصولی را برای سایت خود ایجاد نموده باشید، دیگر نیازی به استفاده از این برچسب ها (تگ کنونیکال) نخواهید داشت. اما در دو حالت است که نیاز است مزاحم کنونیکال ها شوید. حالت اول این که محتوایی که تولید کرده اید، تکراری تلقی شده و حالت دوم این که آدرس های یکسانی در وب سایت شما پیدا گردیده است.
موارد استفاده از تگ کنونیکال
- رفع ایراد وجود یک محتوا با چند url با تگ کنونیکال
- آیا تگ کنونیکال همان ریدایرکت 301 است ؟ خیر
تگ کنونیکال در بیشتر مواقع مانند ریدایرکت 301 اعتبار صفحه را منتقل می کند فرض کنید شما صفحه یک را به کمک تگ کنونیکال به صفحه دوم انتقال می دهید موتور جستجو می فهمد که صفحه دوم شما به عنوان صفحه اصلی می باشد اما مخاطبان شما هم صفحه اول و هم صفحه دوم شما را مشاهده می کنند ولی اگر شما تصمیم بگیرید که از ریدایرکت 301 استفاده کنید مخاطبان به صورت کاملا خودکار به صفحه دوم منتقل می شوند و دیگر هرگز نمی توانند صفحه اول شما را مشاهده کنند.
-
استفاده از تگ
کنونیکال در وردپرس
برای استفاده کردن از این تگ باید در سیستم مدیریت محتوا ابتدا افزونه yoas را نصب کنید و به زبانه advanced بروید و در بخش canonical url یک آدرس جدید را به جز url صفحه مد نظر خود وارد کنید. پس باید در هر صورت از این تگ استفاده کنید زیرا موتورهای جستجو در طول زمان محتوای شمارا کپی شده می دانند و بر روی سئو شما تاثیر منفی می گذارد.
-
تگ کنونیکال یک self-referential است
تصور کنید که آدرس های صفحه اول و دوم و سوم شما دارای محتوای تکراری است در این بین باید یکی را به عنوان آدرس صفحه اصلی در نظر گرفت مثلا آدرس صفحه سوم، به عنوان محتوای اصلی معرفی شود پس شما باید در همین صفحه از تگ کنونیکال برای ارجاع به همان صفحه استفاده کنید. این اتفاق از نظر کاربران و شما کاملا مشخص است و می دانید که تمام این آدرس ها به یک صفحه خاص ختم می شود ولی برای گوگل این چنین نیست آدرس ها را مجزا از هم می داند و همین باعث تاثیر در نتیجه رتبه بندی می شود.
-
از تگ کنونیکال حتما در صفحات اصلی سایت استفاده کنید
ممکن است که در صفحه اصلی وب سایت محتوای تکراری منتشر شده باشد و مخاطبان با آدرس های متفاوت وارد صفحه اصلی سایت شما بشوند و محتوای تکراری را مشاهده کنند، این اتفاق ها می تواند به شدت بر روی رنکینگ سایتتان تاثیر منفی بگذارد پس یادتان باشد که در صفحه اصلی سایت خود حتما تگ کنونیکال را استفاده کنید.
-
عدم استفاده از تگ کنونیکال به شیوه ترکیبی
به این نکته توجه کنید، زمانی که از تگ کنونیکال برای هدایت کردن صفحه اول به صفحه دوم استفاده می کنید نباید هرگز از این تگ برای ارجاع صفحه دوم به صفحه اول استفاده کنید زیرا این کار به هیچ عنوان جز استانداردهای گوگل نمی باشد شما هرگز نباید تگ کونیکال را به شکل ایجاد وابستگی به کار ببرید مثلا: (ارجاع صفحه اول به دوم، صفحه دوم به سوم و صفحه سوم به چهارم) این کار به شدت باعث منحرف شدن و سردرگمی ربات های جستجو می شود.و همچنین می تواند بر سئو تاثیر منفی بگذارد.
-
برای دامنه های مختلف از سایت تکنونیکال استفاده کنید
اگر شما قصد دارید که محتوای صفحات خود را در سایت های دیگر به اشتراک بگذارید اولین کاری که باید انجام بدهید این است که در قسمت کدهای HTML مربوط به آن ها از تگ کنونیکال استفاده کنید و آن را به محتوای اصلی در صفحات خود انتقال بدهید در نتیجه با این کار شما موفق شده اید که ترافیک را به سمت سایت خود منتقل کنید و یک تاثیر بسیار مثبت هم درسئو سایتتان دارد و هم اینکه گوگل رتبه بندی شما را ارتقا خواهد داد.
-
استفاده از تگ کنونیکال برای نسخه موبایل
تمام وب سایت هایی که به صورت کاربردی و حرفه ایی فعالیت می کنند در سایت خود، صفحاتی را به شکل کاملا منحصر برای نسخه های موبایل ایجاد می کنند. باید دقت کنید اگر محتوای صفحه اختصاصی موبایل با محتوای صفحات اصلی نسخه دسکتاب مشابه باشد باید حتما از تگ کنونیکال بهره ببرید
ورژن موبایل و دسکتاپ اگر متفاوت باشد
برای موبایل : Mobail-Soeiran.com
برای دسکتاپ: Soeira.com
این دو در واقع یک محتوا با دو url هستند که تگ کنونیکال از تکراری بودن محتواها جلو گیری می کند و در این حالت بر سئو تاثیر موثر خواهد داشت و یک سایت بهینه شده را برای ارائه خدمات به کاربران را دارید.
به کار بردن تگ کنونیکال برای سایت های چند زبانه
زمانی که سایت شما به گونه ایی است که چندین زبان را پشتیبانی می کند به کمک این تگ می توانید نسخه های متفاوت محتوا را به زبان های مختلف دنیا را، به محتوای منبع در زبان اصلی منتقل کنید. در نتیجه شما با این کار موفق می شوید که یک تاثیر و بهینه سازی درست را برای سئو سایت ایجاد کنید.
تاثیر تگ Canonical برسئو سایت
آیا برای سئو خوب است یا بد؟ برای سئو بسیار موثر است
زمانی که از تگ کنونیکال برای اون دسته از لینک هایی که کاملا شبیه به یکدیگر هستند استفاده می کنید تاثیر مثبت بر روی سئو می گذارد و می توانید سایت بهینه شده ایی را ارائه بدهید
با مثال زیر برای شما به خوبی توضیح می دهیم
زمانی که برای یک صفحه سایت آدرس های متعددی را ایجاد می کنید در این حالت شما خودتان به خوبی می دانید که تمام این آدرس ها یکسان هستند
ولی باید بدانید که برای موتورهای گوگل این گونه نیست نمی تواند یکسان بودن آن ها را تشخیص بدهد
تصور کنید برای یک صفحه این آدرس ها را ایجاد کرده اید
http://www.sasa.com
https://www. Sasa. Com
http:// sasa.com
http:// sasa.com/index.php
http:// sasa.com/index.php ?refer=instagram
از نظر موتورهای جستجو این آدرس ها مجزا و متفاوت از یکدیگر هستند اما شما می دانید که همه این آدرس ها شما را به یک صفحه خاص هدایت می کند. پس به خوبی از تاثیر تگ کنونیکال بر روی سئو سایت آگاه شدید
قطعا گوگل به دلیل محتوای تکراری شما را بر اساس الگوریتم پاندا جریمه میکند. گوگل علاقه ای به تکرار ندارد و دلیل آن هم این است که محتوای تکراری موجب دشوارتر شدن کار گوگل در مواردی می شود که در ادامه مطلب ذکر کرده ایم:
- برگزیدن یک صفحه جهت ایندکس کردن (هدف تگ کنونیکال این است که تنها یک صفحه از بین صفحاتی که تکراری تشخیص داده شده اند، توسط گوگل ایندکس گردد)
- انتخاب یک نسخه به منظور کسب رتبه (برای جستجوهای مرتبط)
- این موضوع که آیا اعتبار لینک باید به یک برگه اختصاص داده شود و یا بین چند برگه تقسیم گردد.
لازم به ذکر است که محتوای تکراری زیاد موجب می شود تا “crawling سایت” شما تا حد زیادی تحت تأثیر قرار گیرد، بدین مفهوم که ربات گوگل در عوض یافتن و ایندکس نمودن دیگر مطالب و محتواهای مهم سایت شما، وقت خود را صرف بررسی نسخه های متعدد از یک برگه نماید.
تگ کنونیکال چه کاری انجام میدهد؟
در این جا است که باید بگوییم تگ کنونیکال حلال این مشکلات می باشد. چرا که این تگ کنونیکال برای گوگل معین می کند که کدام نسخه از یک برگه بایستی ایندکس گردد و رتبه دریافت نماید. همچنین ارزش لینک های دریافت شده به کجا باید تعلق بگیرد. اگر که از تگ کنونیکال استفاده نشود، خود گوگل مشخص می کند که مناسب ترین نسخه یک آدرس کدام است، در واقع خود گوگل دست به کار شده و بهترین آدرس را جهت ایندکس کردن انتخاب می نماید.
پیشنهاد می کنیم در این مورد به گوگل اعتماد نکنید چرا که ممکن است نسخه مدنظر شما را انتخاب نکند. نکته مهم این که گوگل در وبلاگ پشتیبانی خود بیان کرده که ارزش زیادی برای انتخاب شما قائل است، اما نه همیشه! به این مورد توجه کنید که حتی اگر به وضوح یک صفحه را به عنوان صفحه اصلی یا کنونیکال انتخاب نمایید، باز هم ممکن است که گوگل به دلایل گوناگون (از قبیل موارد مرتبط با عملکرد برگه یا محتوا) صفحه ای متفاوت را برگزیند.
اشتباهات رایج در استفاده از تگ کنونیکال
تگ کنونیکال یک ابزار بسیار قدرتمندی می باشد که قادر است کاری کند که به سود یا ضرر وب سایت شما شود. به عبارتی تگ کنونیکال توانایی این را دارد که صفحات مهمی از وب سایت تان، توسط گوگل نادیده گرفته شود. خب این مساله می تواند تاثیرات جبران ناپذیری را روی فروش و بازاریابی شما بگذارد.
یکی از اشتباهات رایجی که افراد در زمینه بکارگیری از تگ کنونیکال مرتکب می شوند، استفاده کنونیکال ها برای صفحات ۴۰۴ است. به این دلیل که آدرس های کنونیکال باید برای صفحات موجود استفاده گردد و در صورت استفاده از هردوی آن ها در یک صفحه، موجب گیج شدن خزنده ها می شود.
اشتباه دوم در زمینه بکارگیری از تگ کنونیکال، استفاده همزمان تگهای نو ایندکس و نوفالو است. همچنین این تگ در صورت نیاز باید در قسمت Head استفاده شود و اگر کنونیکال را در بخش <body> قرار دهید، در واقع کاری کرده اید که گوگل کلا از خواندن آن صفحه منصرف گردد. اشتباه مهم دیگر نیز که باید به آن اشاره کنیم، این است که به هیچ وجه اقدام به تشکیل زنجیره تگ کنونیکال نکنید و این که تمامی تگ ها نبایستی به هم ارجاع داده شوند.
روش صحیح استفاده از تگ کنونیکال
- استفاده نمودن از روش آدرس دهی absolute یا به عبارتی روش مطلق
- استفاده نمودن از حروف کوچک
- استفاده نمودن از نسخه صحیح دامنه (Https و یا Http)
- استفاده نمودن از تگ کنونیکال خود ارجاع
- استفاده نمودن از یک تگ کنونیکال برای هر برگه
برای جلوگیری از تشخیص اشتباه گوگل چکار باید بکنیم؟
باید وقتی متوجه شدیم متن تکراری است خودمان تگ کنونیکال را تعریف کنیم تا دچار مشکل نشویم وقتی canonical تعریف میکنیم در واقع به گوگل میگوییم که میدانیم این دو متن تکراری است، ارزش این لینک بالاتر از لینک دیگری است.
چرا عموما سایت های فروشگاهی دچار مشکل canonical و در نتیجه ایندکس نشدن صفحان سایت میشوند؟
به این دلیل که ممکن است یک محصول وجود داشته باشد با چند ویژگی، و هرکدام از این ویژگی ها را یک برگه در نظر بگیریم، گوگل این مطلب را duplicate در تظر میگیرد.اگر شما در باره سایت های فروش اطلاعات کمی دارید میتوانید به آموزش سئو سایت های فروشگاهی بروید.
اگر از CMS ای استفاده میکنم که در برخی صفحات تگ هد ندارد تگ کنونیکال را در کجا قرار دهیم؟
میتوان برای رفع این مشکل تگ canonical را در HTTP Headers قرار دهیم.
نحوه ایجاد هدر canonical به چه صورت است؟
به فایل htaccess
مراجعه میکنیم و فایلی که قرار است به یک URL کنونیکال شود را قرار دهیم.
<Files "Canonicaltest.pdf"> Header add Link "<https://seoiran.com/test/canonical-tag/>; rel=\"canonical\"" </Files>
دلیل اهمیت تگ کنونیکال برای سئو چیست؟
تشخیص لینکی که باید ایندکس شود
کدام مورد از کپی ها در لیست نتایج سرچ، هنگام وارد کردن کلمات کلیدی توسط موتور جستجو به نمایش در بیاید.
اگر چند لینک اعتبار یکسان برای یک محتوا ثابت دارند، اعتبار به یکجا جمع شود.
روش صحیح قرار دادن تگ کنونیکال در وب سایت ها
جهت تعیین و مشخص نمودن URL های کنونیکال قادر خواهید بود از چهار روش بیان شده در زیر، استفاده نمایید:
- هدر HTTP
- Site map
- ریدایرکت یا به عبارتی تغییر مسیر 301
- تگ (html (rel=canonical
<head>
<link rel=”canonical” href=”آدرس سایت”>
</head>
چند نکته مهم تگ canonical
- هر صفحه فقط یک تگ کنونیکال داشته باشد
- URL صحیح و کامل وارد کنید
- اگر سایت شما دارای SSL میباشد، از قرار دادن تگ کنونکیال بدون SSL خودداری کتید.
نتیجه گیری
تگ کنونیکال و استفاده از آن هیچ گونه پیچیدگی ندارد تنها ممکن است درک زیر و بم آن در اول کار کمی دشوار به نظر آید. با این حال اگر به نکات بیان شده در این مطلب توجه کرده باشید به راحتی می توانید بر اکثر ظرایف کاربرد تگ کنونیکال، تسلط داشته باشید. همچنین به یاد داشته باشید که تگ کنونیکال را نمی توان یک راهکار جادویی به حساب آورد و انتظار داشت که بتواند به شکل اتوماتیک موجب بهبود وضعیت سئوی سایت تان شود چرا که حتی مرتکب شدن یک اشتباه بسیار کوچک در استفاده از آن نیز بر رتبه کلی سایت تان تأثیر منفی می گذارد.
اگر که تا به حال از تگ کنونیکال استفاده ننموده اید، در ابتدا بایستی که وضعیت وبسایت تان و همچنین نیاز آن را بررسی نمایید و بعد از آن یک استراتژی خاص را به منظور تعیین برگه های تکراری و اصلی و نحوه جای دادن تگ در آن ها، تدوین کنید.
1 Comment
من در استفاده درست از تگ کنونیکال مشکل دارم
چطور میتونید به من کمک کنید؟