فهرست موضوعات در این آموزش
دلایل افت رتبه سایت در گوگل
در سال های اخیر شاهد رقابت بسیار گسترده ای در سئو سایت های ایرانی هستیم و همین رقابت منجر به افت و خیز شدیدی در رتبه بندی سایت ها در موتور جستجوی گوگل شده است. بهینه سازی و سئو سایت ها به یکی از پر بازده ترین پلن های دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای مختلف تبدیل شده است. اما هنگامی که با افت رتبه سایت در گوگل مواجه شوید، یک نگرانی جدی برای پروژه سئو سایت شما به وجود می آید. در این مقاله قصد داریم به بررسی اصلی ترین دلایل افت رتبه سایت در گوگل و راه حل های آن ها بپردازیم.
نحوه تشخیص افت رتبه سایت در گوگل
یک نکته ی کلی در سئو وجود دارد و آن هم این است که هیچ گاه رتبه سایت شما در گوگل دائمی نخواهد بود. متاسفانه بسیاری از شرکت های سئو این وعده را به مشتریان خود می دهند که جایگاه سایت آن ها همیشگی خواهد بود. در واقع، افت رتبه سایت در گوگل، موضوعی است که همه ی سایت ها با آن سر و کار خواهند داشت. اما این که چه زمان این افت رتبه می تواند یک زنگ خطر برای سایت شما به حساب بیاید، موضوعی است که در این جا قصد داریم به بررسی آن بپردازیم. به طور کلی دلایل افت رتبه سایت در گوگل، به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
- خطاهای موجود در سئو سایت
- فعالیت رقبا
- تغییرات الگوریتم گوگل
در مقاله ی “مهم ترین فاکتورهای رتبه بندی سایت” به طور دقیق تر به جزئیات این موضوع پرداخته ایم. راه های مختلفی برای تشخیص قطعی بودن افت رتبه ی سایت وجود دارد. از ابزارهای گوگل آنالیتیکس و گوگل سرچ کنسول کمک بگیرید تا از نمودارهای آن ها، متوجه وضعیت رتبه سایت خود با کلمات کلیدی مختلف و همچنین تغییرات ترافیک ورودی سایت بشوید. این موضوع را به خاطر داشته باشید که تغییر جایگاه در حد یک تا سه پله، در سئو طبیعی است؛ دلیل آن هم معمولا فعالیت مستمر رقبای شما است. اما زمانی که افت رتبه چند صفحه ای داشتید، این یک زنگ خطر برای سئو سایت شما به حساب می آید.
به طور مثال، اگر سایت شما از صفحه اول به صفحه چهارم نزول پیدا کرد، باید فورا دلیل افت رتبه سایت در گوگل را بررسی کنید. گاهی اوقات، تغییرات رتبه سایت ها کاملا موقتی است و به دلیل بروز رسانی گوگل خواهد بود. در این گونه موارد، نتایج ظرف چند ساعت یا چند روز، به جایگاه قبلی خود بر میگردند. گاهی اوقات هم تغییرات در هسته الگوریتم گوگل، منجر به جریمه و افت رتبه ی برخی سایت ها خواهد شد که در این حالت، باید حتما اخبار مربوط به آن را پیگیری کنید.
اصلی ترین دلایل افت رتبه سایت در گوگل
اولین اقدامی که پس از مشاهده افت رتبه سایت در گوگل باید انجام دهید، کشف و بررسی علت آن است. همان طور که در بالا گفته شد، تغییرات رتبه سایت در گوگل، به سه عامل فعالیت رقبا، تغییرات الگوریتم گوگل و خطاهای سئو سایت شما بستگی دارد. در این جا به بررسی مهم ترین دلایل افت رتبه سایت در گوگل می پردازیم.
لینک های خارجی
ساختن بک لینک، در حال حاضر یکی از اصلی ترین اصول سئو خارجی می باشد. بدون لینک سازی خارجی، سایت شما قادر به حضور در میان رقبا نخواهد بود. اما انجام لینک سازی خارجی اصول و قواعدی دارد که در صورت عدم رعایت آن ها، به سئو سایت شما لطمه وارد می شود. طبیعی ترین حالت لینک سازی خارجی، این است که تعداد لینک های خارجی سایت شما، هر روز در بازه ای ثابت متناسب با بازدید روزانه سایت تان باشد. با استفاده از ابزار ahrefs می توانید بک لینک های سایت خود را بررسی و کنترل کنید.
یکی از دلایلی که فعالیت سئو سایت شما جهت حفظ رتبه باید به طور مستمر ادامه پپدا کند، همین روال بک لینک هاست. در صورت توقف لینک سازی خارجی، با افت رتبه سایت مواجه خواهید شد. این موضوع را هنگام خرید بک لینک نیز باید در نظر داشته باشید. گاهی اوقات پاک شدن تعدادی از بک لینک ها نیز موجب افت رتبه سایت شما می شود. در این حالت باید لینک های خارجی سایت خود را به صورت تک به تک بررسی کنید و از لینک سازی در دامنه هایی که احتمال پاک شدن لینک در آن ها وجود دارد، خودداری کنید. علاوه بر مواردی که گفته شد، کیفیت بک لینک ها نیز در رتبه سایت شما تاثیرگذار خوهند بود. بک لینک های مخرب می توانند موجب جریمه و افت رتبه سایت شما شوند. بنابراین حتل الامکان سعی کنید در لینک سازی از دامنه ها و مطالب ارزشمند استفاده کنید و روش های اسپمی را کنار بگذارید.
عدم استفاده صحیح از ریدایرکت
هر گونه تغییرات در آدرس صفحات سایت شما و یا تغییر دامنه، باید با استفاده از ریدایرکت 301 به گوگل شناسانده شود. ریدایرکت در واقع به معنی انتقال کاربران و خزنده های ورودی از یک آدرس به آدرس جدید می باشد. عدم بکارگیری صحیح redirect، یکی از دلایل افترتبه سایت در گوگل است. اگر پس از تغییر آدرس صفحه ای، آن را با ریدایرکت 301 به آدرس جدید منتقل نکنید، آدرس قبلی با افت رتبه و همچنین ارور 404 مواجه خواهد شد.
جریمه شدن توسط گوگل
گاهی اوقات اقدامات مخرب دستی در سئو، موجب جریمه شدن سایت شما توسط گوگل و نهایتا افت رتبه سایت در گوگل می شود. این مورد را می توانید در گوگل سرچ کنسول قسمت Manual Action بررسی کنید. به طور کلی جریمه سایت توسط گوگل به دو حالت انجام می گیرد:
- جریمه توسط کارمندان گوگل
- جریمه با آپدیت الگوریتم گوگل
اگر کارمندن گوگل بفهمند که شما خلاف قوانین گوگل در سئو سایت عمل کرده اید، سایت شما را جریمه کرده و رتبه آن را کاهش می دهند. این هشدار و راه حل آن، در قسمت Manual Action در سرچ کنسول به نمایش در می آید.
در حالت دیگر، با آپدیت الگوریتم گوگل، بسیاری از سایت ها جریمه می شوند که اصلاحا به آن پنالتی گوگل می گویند. به روز رسانی الگوریتم گوگل معمولا هر چند ماه یکبار اتفاق می افتد و در آن، استانداردهای جدیدی برای کیفیت سایت ها مطرح می شود. بهترین راه برای پیشگیری از جریمه سایت در آپدیت الگوریتم گوگل، سئو کلاه سفید می باشد.
فعالیت رقبا در سئو
یکی از عوامل همیشگی تاثیر گذار در رتبه سایت در گوگل، فعالیت رقبا می باشد که روز به روز در حال افزایش است. برای جلوگیری از افت رتبه سایت در نتیجه فعالیت رقبا، باید سایت خو را همیشه به روز نگه دارید و فعالیت سئو آن را به طور مستمر ادامه دهید. از اصلی ترین عوامل کلیدی در این رقابت، خرید رپورتاژ می باشد. توجه داشته باشید افت رتبه سایت شما در اثر فعالیت رقبا، نهایتا یک یا چند پله خواهد بود. در صورت افت جایگاه بیشتر، باید عوامل دیگر را بررسی کنید.
کم بودن سرعت سایت
یکی از اصلی ترین موارد تاثیر گذار در امتیاز سئو سایت شما، سرعت سایت می باشد که ارتباط مستقیم با تجربه کاربری دارد. اگر سایت شما امتیاز کافی در این بخش را نگیرد، جریمه شده و با کاهش رتبه سایت در گوگل مواجه خواهید شد. ابزارهای بسیار زیادی وجود دارند که به کمک آن ها می توانید سرعت لود صفحات سایت خود را چک کنید. از میان آن ها می توان به GTmetrix و PageSpeed Insights اشاره کرد.
مشکلات سرور سایت
هرگونه مشکل از سمت سرور سایت شما، منجر به کاهش رتبه در گوگل خواهد شد. این مشکلات معمولا در گوگل سرچ کنسول به شما نشان داده می شوند.
بعد از افت رتبه سایت در گوگل چه باید کرد؟
با توجه به مطالبی که گفته شد، خیلی اوقات دلایل افت رتبه سایت در گوگل، به خود این موتور جستجو و تغییرات آن بستگی دارد. اما پس از عیب یابی دقیق و کشف دلیل اصلی کاهش رتبه سایت شما، باید به رفع آن مشکل بپردازید. بنابراین اگر با افت رتبه بلند مدت و چند صفحه ای مواجه شدید، طبق مراحل زیر عمل کنید:
- با استفاده از ابزارهای سئو، ترافیک وروردی و رتبه کلمات کلیدی سایت خود را چک کنید و از افت رتبه آن اطمینان حاصل کنید.
- آخرین تغییرات سایت خود را کامل آنالیز کنید. ارور های موجود در سرچ کنسول، رتبه ی جدید و قبلی، محتوای صفحه، تک تک لینک های خارجی صفحه، وضعیت سرور، سرعت لود صفحه و … اصلی ترین مواردی هستند که باید آنالیز شوند.
- پس از عیب یابی های انجام شده، به رفع ایرادات فنی سئو سایت و محتوای صفحات بپردازید.
- صفحاتی که با افت رتبه مواجه شده اند را پس از برطرف کردن ایرادات، مجددا داخل سرچ کنسول fetch کنید.
سوالات متداول درباره دلایل افت رتبه سایت در گوگل
1 Comment
من ریدایرکت ها رو درست انجام دادم
وقتی یو آر ال قبلی رو میزنی میره تو یو ار ال جدید
ولی همچنان گوگل یو ار ال قبلی رو ۴۰۴ در نظر میگیره. این در حالیه که ولیدیشن رو چند بار زدم و ارور داده. رتبه سایت داره افت میکنه چیکار کنم؟؟؟