فهرست موضوعات در این آموزش
ریدایرکت چیست؟
بهینهسازی URLهای یک سایت، یکی از بخشهای مهم سئو سایت میباشد. وقتی یک سایت به مرور زمان دارای صفحات و URLهای بسیار زیادی میشود، همزمان با این رشد، احتمال نیاز به تغییر در آدرس صفحات و یا حذف برخی صفحات بسیار زیاد میشود. گاهی اوقات پیش میآید که به صفحاتی برمیخوریم که معماری URL در آنها به درستی رعایت نشده و یا نیاز به اعمال URL Parameter مناسب در آنها وجود دارد. همهی اینها مواردی هستند که در صورتعدم استفاده از ریدایرکت در آن ها، سایت ما با مشکلات جدی سئو و احتمال افت رتبه و پنالتی گوگل مواجه خواهد شد. در این مقاله قصد داریم شما را با مفهوم ریدایرکت و انواع آن، و همچنین موارد استفاده از هر یک از آنها آشنا کنیم.
ریدایرکت چیست و چه زمان استفاده میشود؟
به طور کلی ریدایرکت (Redirect) به معنی انتقال بازدید کنندگان و خزندههای گوگل از یک URL به URL دیگر میباشد. کاربردهای اصلی ریدایرکت عبارتند از:
- حفظ ترافیک ورودی و رتبههای سایت پس از تغییر آدرس دامنه و انتقال کاربران به دامنه جدید
- جلوگیری از به وجود آمدن خطای ۴۰۴ پس از تغییر آدرس برخی صفحات سایت
- جلوگیری از به وجود آمدن خطای ۴۰۴ در اثر حذف برخی از صفحات سایت
- انتقال کاربران ورودی به صفحه هدفمند در صورت ایجاد کنیبالیزیشن
- استفادههای تبلیغاتی در جهت تبلیغاتی کلیکی در برخی صفحات انجمنها و سایتها
در کل هر گاه بخواهید آدرس صفحات سایت خود را تغییر دهید، صفحهای را حذف کنید و یا بازدیدکنندگان صفحهای را به صفحه هدفمندتری انتقال بدهید، باید از ریدایرکت استفاده بکنید. انجام ریدایرکت به دو صورت انجام میگیرد؛ حالت اول زمانی است که بخواهید تمامی صفحات یک سایت را به دامنه جدید و یا آدرسهای جدید با ساختار متفاوت به صورت گروهی انتقال دهید. حال دو ریدایرکت هم زمانی استفاده میشود که تنها برخی از صفحات سایت را بخواهید با آدرس دیگر منتقل کنید. در این صورت، برای هر یک از صفحات دستور ریدایرکت باید به صورت مجزا تعریف شود. برای اعمال ریدایرکت، باید کدهای مخصوص را در پنل مدیریت هاست سایتتان اعمال کنید. اگر از سایتهای وردپرس استفاده میکنید نیز افزونه یواست تعدادی از ریدایرکتهای معروف را پشتیبانی میکند. در ادامهی این مقاله حتما به آموزش انجام ریدایرکت خواهیم پرداخت.
تاثیر ریدایرکت در سئو سایت
تاثیر استفاده از ریدایرکت در سئو سایت، از سه جهت قابل بررسی است:
- جلوگیری از به وجود آمدن ارور ۴۰۴: یکی از آیتمهای مخرب در سئو سایت، به وجود آمدن ارور ۴۰۴ در سایت میباشد که یکی از دلایل پنالتی گوگل میباشد. ارور ۴۰۴ در صورت حذف صفحات و یا تغییر آدرس آنها ایجاد میشود و حتما در این حالتها برای رفع خطای ۴۰۴، باید از ریدایرکت صحیح استفاده کنید.
- حفظ رتبه در گوگل و ترافیک ورودی سایت در صورت تغییر آدرس: اگر سایت خود را به دامنه جدید منتقل کنید و یا آدرس صفحات آن را تغییر دهید، با استفاده از ریدایرکت میتوانید ترافیک ورودی و پوزیشن کلمات آدرس قبلی را برای دامنه جدید حفظ کنید. این موضوع باعث میشود تا در صورت برخوردار بودن آدرس قبلی از رتبههای خوب در نتایج گوگل، با تغییر آدرس سایت شما به کسب و کارتان خسارت مالی زیادی وارد نشود.
- انتقال کاربران به صفحه هدفمند با حفظ رتبه در صورت وجود کنیبالیزیشن: گاهی اوقات سایت شما با کلمات مهمی، با صفحه اشتباهی مشابه در نتایج گوگل قرار میگیرند. به طور مثال با کلمهی خرید کفش اسپرت زنانه، به جای صفحهی فروش این محصول، صفحهی برچسب آن در نتایج در جایگاه خوبی قرار میگیرد. در این حالت میتوانید با استفاده از ریدایرکت، رتبهی آن صفحه را حفظ کرده و بازدید کنندگان را به صفحهی هدفمند یعنی خرید محصول منتقل کنید. البته توجه داشته باشید از این روش فقط زمانی استفاده میشود که کنیبالیزیشن با یک صفحه بیاهمیت اتفاق افتاده باشد. چرا که با انجام ریدایرکت، تمامی کلمات ایندکس شدهی صفحه به آدرس جدید منتقل میشوند. در حالتی که کنیبالیزیشن بین دو صفحهی پر اهمیت اتفاق بیفتد که هر کدام ایندکسهای با ارزش خود را دارند، باید از سایر روشهای از بین بردن کنیبالیزیشن استفاده کنید.
انواع ریدایرکت
ریدایرکت انواع مختلفی دارد که بسته به موقعیت، در حالات مختلفی از هر کدام استفاده میشود. هر کارشناس سئو باید به موقعیت استفاده از انواع ریدایرکت مسلط باشد؛ هر گونه استفاده غلط از ریدایرکت میتواند خسارات جبران ناپذیری به سئو سایت وارد کند.
ریدایرکتهای ۳۰۱.۳۰۲، ۳۰۷، Meta Refresh و Regex انواع مختلف ریدایرکت هستند که در این جا به معرفی کاربردیترین آنها یعنی ریدایرکت ۳۰۱ و ۳۰۲ میپردازیم.
ریدایرکت ۳۰۱
این ریدایرکت، به معنی ریدایرکت دائم میباشد و پر کاربردترین نوع ریدایرکت به شما میرود. توجه داشته باشید از ریدایرکت ۳۰۱ فقط در صورت کسب اطمینان از دائمی بودن آن استفاده کنید؛ چرا که هیچ راه بازگشتی ندارد. در این نوع از ریدایرکت، اعتبار صفحه به طور کامل به آدرس جدید منتقل خواهد شد.
ریدایرکت ۳۰۲
ریدایرکت ۳۰۲ به معنای انتقال موقت بازدید کنندگان و خزندههای گوگل از یک آدرس به آدرس دیگر میباشد. از ریدایرکت ۳۰۲ معمولا زمانی استفاده میشود که برخی از صفحات سایت به طور موقت در دسترس نباشند. با این کار میتوانید آنها را به صفحه با ارزشتری منتقل کنید. اصلیترین تفاوت ریدایرکت ۳۰۱ با ۳۰۲، انتقال پیج رنک میباشد که در ریدایرکت ۳۰۱ به طور کامل انجام میشود ولی اعتبار صفحه در ریدایرکت ۳۰۲، به صفحه جدید منتقل نمیشود.
نحوه انجام ریدایرکت
همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد، ریدایرکت ۳۰۱ و ۳۰۲ را میتوانید از طریق پنل هاست و افزونه یواست در وردپرس پیادهسازی کنید. در مقاله آموزش ریدایرکت ۳۰۱ نیز به طور دقیق این موضوع را آورده ایم.
انجام ریدایرکت در پنل هاست
برای این کار وارد پنل مدیریت هاست سایت خود شوید. فرض میکنیم آدرس صفحه مورد نظر Example. com/oldpage و آدرس صفحه جدید Example. com/newpage میباشد. وارد فایل htaccess در سرور شوید و کد زیر را در خط اول فایل وارد کنید:
- برای ریدایرکت ۳۰۱: redirect ۳۰۱ /OldPage /NewPage
- برای ریدایرکت ۳۰۲: redirect ۳۰۲ /OldPage /NewPage
انجام ریدایرکت با افزونه Yoast
برای این کار وارد پیشخوان ورد پرس شده و در منوی سمت راست صفحه، روی بخش سئو و سپس بازگشتیها یا ریدایرکت کلیک میکنیم.
همان طور که در تصویر میبینید، در بخش اول صفحه، باید نوع ریدایرکت را انتخاب کنید. پس از آن به ترتیب آدرس صفحه فعلی و آدرس صفحه جدید را وارد کرده و روی گزینه افزودن تغییر مسیر کلیک کنید. در بخش پایینی صفحه نیز فهرستی از ریدایرکتهای انجام شده برای شما به نمایش در میآید که میتوانید آنها را ویرایش کنید.