فهرست موضوعات در این آموزش
گوگل آنالیتیکس
بعد از انتشار مقاله سئو چیست به پیشنهاد شما عزیزان اقدام به نوشتن و انتشار مقاله گوگل آنالیتیکس چیست کرده ایم. زمانی که فردی تصمیم می گیرد یک کسب و کار اینترنتی را برای خود راه اندازی کند، یکی از اساسی ترین و مهم ترین ابزار هایی که وی جهت راه اندازی کسب و کار آنلاین نیاز دارد، وب سایت خواهد بود. طبیعی است که مدیریت و همچنین کنترل قسمت های مختلف یک وب سایت نیازمند توانمندی های مختلف میباشد. گوگل آنالیتیکس در واقع بهترین ابزار برای آنالیز ورودی های سایت چه در لحظه و چه در دراز مدت است.
هرآنچه یک دیجیتال مارکتر برای آنالیز دیجیتال مارکتینگ یک سایت یا اپلیکیشن به آن نیاز دارد، گوگل آنالیتیکس در اختیار شما قرار میدهد. تصویری از گوگل آنالیتیکس جدید G4 (در این ورژن از آنالیتیکس ورودی های اپلیکیشن ها را هم میتوان بررسی کرد)
پیش از اینکه به معرفی بخش های اصلی آنالیتیکس بپردازیم، لازم میدانیم سرچ کنسول گوگل را در یک خط معرفی کنیم.
سرچ کنسول گوگل (گوگل وبمستر سابق) بهترین ابزار آنالیز و بررسی سئو سایت میباشد که گوگل در اختیار سئوکاران و مدیران سایت ها قرار میدهد. برای آشنایی بیشتر با سرچ کنسول اینجا را بخوانید: گوگل سرچ کنسول
هر بخش گوگل آنالیتیکس دارای قابلیت های نظارتی و کنترلی خاص و منحصر به فردی است که مهارت داشتن در هر کدام از این ابزارها، علاوه بر این که جزو توانمندی های جذاب یک فرد در حوزه دیجیتال مارکتینگ به حساب می آید، تاثیرات قابل توجهی نیز در مدیریت و پیش برد کسب و کار اینترنتی می گذارد.
در این مطلب به بررسی و آموزش یکی از مهم ترین و در عین حال اساسی ترین ابزارهای آنالیز سایت می پردازیم که شرکت گوگل آن را طراحی نموده است و به شکل کاملا رایگان در اختیار کاربران قرار داده است. این ابزار که با نام “گوگل آنالیتیکس” شناخته می شود با اهداف و کاربردهای خاصی طراحی گردیده است.
گوگل آنالیتیکس مهم ترین ابزاری است که برای دیجیتال مارکتینگ به آن نیاز داریم.
گوگل آنالیز چیست؟
گوگل آنالیز (Google Analytics) از جمله ابزارهای خوب و قدرتمندی است که به افراد کمک می کند تا بتوانند از رفتار کاربران فعال در وب سایت خود مطلع شوند و با این روش، خود را در زمینه های مختلف تقویت کنند. گوگل آنالیتیکس در واقع سرویس تجزیه و تحلیل وب می باشد که توسط گوگل ارائه شده است و قادر است ترافیک وب سایت ها را ردیابی و گزارش دهد.
سال راه اندازی گوگل آنالیتیکس
شاید جالب باشد بدانید که راه اندازی گوگل آنالیتیکس برای اولین بار در سال 2005 صورت گرفت و در سال 2019 مطابق با آمارهای حاصل شده، جزو پرکاربردترین ابزارهایی به شمار می آمده که می توانست تجزیه و بررسی وب سایت ها را انجام دهد. گفتنی است که گوگل آنالیتیکس مخفف کلمه Software development kit می باشد که موجب جمعآوری اطلاعات از سیستم عامل های استفاده شده در گوشی های تلفن همراه از جمله IOS و اندروید می شود.
این ابزار به افراد این امکان را می دهد که وب سایت ها، بلاگها و همچنین انواع شبکه های اجتماعی را رصد کنند. علاوه بر این افراد قادرند گزارش هایی تنظیم نمایند که کاملا طبق پارامترهای مورد نظر شان، شخصی سازی شده باشند.
آموزش راه اندازی گوگل آنالیتیکس
پارامترهای مهم در گوگل آنالیتیکس
در گوگل آنالیتیکس سه پارامتر اساسی وجود دارند که به منظور تحلیل وضعیت وب سایت مورد استفاده قرار می گیرند. این پارامترهای جهت اندازه گیری شاخص های اساسی وب سایت مورد استفاده قرار می گیرد و در نتیجه خروجی گزارشات حاصل می گردد، این پارامترها عبارت اند از:
میانگین زمان سپری شده در هر صفحه
این پارامتر مشخص می کند که هر کاربر چه مدت زمان را در وب سایت صرف نموده است؟ با کمک این پارامتر قادر خواهید بود به میزان جذابیت محتواهای وب سایت برای بازدیدکنندگان دست پیدا کنید.
شیوه ارجاع دادن کاربران به سایت
این پارامتر کمک می کند تا دریابید کاربران از طریق چه بخش هایی وارد وب سایت شما شده اند؟ سئو سایت طبیعی، تبلیغ نمودن در گوگل، شبکه های اجتماعی، بنرهای تبلیغاتی سایر وب سایت ها و… از جمله بخش هایی هستند که کاربران می توانند با کمک آن ها به وب سایت ها ورود پیدا کنند.
یافتن علاقه مندی های مشتریان
کسب اطلاعات در مورد مشتریان و دستیابی به علاقه مندی های کاربران نیز از دیگر پارارمترهای جمع آوری اطلاعات می باشد. بررسی موضوعاتی از قبیل آن که هر گروه از کاربران علاقمند به چه مطالبی هستند و کدام محصولات و خدمات تان برای آن ها جذاب تر بوده است نیز از این دسته اطلاعات مفید هستند.
جهت بازاریابی و ادامه دادن روند تبلیغاتی تان این شاخص کاربردی است و تحلیل بسیار خوبی را از تمایلات و علاقه های افراد نشان می دهد که می توانند در روند تولید محصولات و یا ارائه خدمات، مورد استفاده قرار گیرند.
امکانات گوگل آنالیتیکس
بخش اعظمی از امکانات و کاربردهایی که گوگل آنالیتیکس در اختیار افراد قرار می دهد را می توان به شکل زیر نام برد. البته لازم است بیان کنیم که کاربرد گوگل آنالیتیکس در دیجیتال مارکتینگ چیزی فراتر از چندین نمونه ای خواهد بود که شما در این مطلب به آن پی خواهید برد.
کاربر از چه سایت ها و یا شبکه های اجتماعی به وب سایت شما وارد شده است؟ بعد از وارد شدن کاربر به وب سایت، رفتار وی چگونه بوده است؟ کدام قسمت های وب سایت بیش از همه برای کاربر جذاب بوده است؟ مدت زمان توقف کاربر در بخش های مختلف وب سایت چگونه بوده است؟ کدام یک از Social Network ها بیش از همه با استقبال کاربر رو به رو شده است؟ و …
نحوه استفاده از گوگل آنالیتیکس
استفاده از ابزار گوگل آنالتیکس مراحل ساده ای دارد که در ادامه مطلب بیان می کنیم.
- در ابتدای کار افراد نیازمند یک حساب جیمیل هستند و این که در آن وارد شوند.
- بعد از ایجاد جیمیل، بایستی آدرس com/Analytics را در مرورگر سرچ کنند.
- در این مرحله به این علت که از قبل به حساب جیمیل خود وارد شده اند، گزینهAccess Analytics برای افراد نمایش داده می شود و کافی است که بر روی آن گزینه کلیک کنند.
- در مرحله آخر افراد بایستی کد گوگل آنالیتیکس که از جاوا اسکریپت و HTML تشکیل شده را به وب سایت خود اضافه کنند تا ربات ها قادر باشند به راحتی وضعیت وب سایت آن ها را ردیابی کند.
گزارش های گوگل آنالیتیکس
- Real Time
گزارشی که با کمک آن وضعیت کنونی وب سایت خود را مشاهده می کنید، این که اکنون چه تعداد کاربر در وب سایت به صورت آنلاین حضور پیدا کرده اند، از کدام قسمت ها و صفحات وب سایت بازدید می کنند و …
- Audience
گزارشی که وضعیت بازدید کنندگان وب سایت را نشان می دهد، و این که از کدام مکان های جغرافیایی وب سایت بازدید می نمایند و چه محدوده سنی و جنسیتی دارا هستند و این که با گوشی همراه، لپ تاپ و… در حال مشاهده وب سایت می باشند.
- Acquisition
بررسی این که کدام قسمت ها تبلیغات سودمندی بوده است و موجب جذب کاربران بیشتری گردیده است. به عنوان مثال در صورتی که با کمک شبکه های اجتماعی وارد وب سایت شده اند، به شما استفاده از آن ها را توصیه می کند و …
- Behavior
همان گونه که از نام این بخش مشخص می باشد، کار آن گزارش رفتار است. بررسی راحتی و لذت بردن کاربران در بازدید از قسمت های مختلف وب سایت را انجام می دهد. و اینکه افراد بازدید کننده با کلیک نمودن بر روی بخش های مختلف وب سایت چه محتواهایی، چه تصاویر و فیلم هایی و … را مشاهده کرده اند، چه مدت زمان در صفحات مختلف سایت توقف کرده اند و …
- Conversion
این گزارش، میزان رسیدن به اهدافی که در گوگل آنالیتیکس تعریف نموده اید را نمایش می دهد. آیا به میزان فروشی که مدنظر داشته اید، دست پیدا کرده اید یا خیر؟ تبدیل کاربران به مشتری چه میزان بوده است؟ کانال تبلیغاتی که تاثیر زیادی را در جذب مشتری و میزان فروش داشته، کدام بوده است. آیا هزینه های صرف شده برای تبلیغات در این بخش موثر واقع شده است یا خیر؟ و بسیاری از اطلاعات از این قبیل.
معرفی Metrics و Dimensions در گوگل آنالیتیکس
از جمله مهم ترین کاربردهایی که گوگل آنالیتیکس در پی دارد، Metrics و Dimensions می باشد. در ادامه این آموزش به این موضوع پی خواهید برد که این دو، جزو اصلی ترین و بنیادی ترین مفاهیمی است که در گوگل آنالیتیکس وجود دارند و به نوعی می توان این گونه بیان کرد که کلیه گزارشاتی که از گوگل آنالیتیکس استخراج می نماییم، بر پایه این دو مفهوم بنا گردیده است.
Metrics و Dimensions چیست؟
Metrics در حقیقت معیار عددی گزارشات می باشد و Dimension نیز همان خصوصیات بازدیدکنندگان وب سایت تان هستند. به عنوان مثال با استفاده از چه کلمه کلیدی، و چه منبعی و با کمک چه مرورگرهایی به وب سایت شما ورود پیدا کرده اند و از چه سیستم عاملی استفاده کرده اند، تمامی این موارد جزو ویژگی های کاربران به شمار می آیند. به منظور درک بهتر این موضوع، به مثالی که در این مورد آورده شده است توجه نمایید:
«در تاریخ فلان 1534 دفعه این صفحه توسط مرورگر فایرفاکس بازدید گردیده است.» در این مثال، علاوه بر Metrics، Dimension نیز استفاده شده است. چنان چه شما قصد داشته باشید تعیین کنید که مفاهیم تعریف شده در بالا، در این جمله کدام اند، چه پاسخی خواهید داد؟ در این مثال 1534، Metrics و استفاده بازدیدکنندگان از مرورگر فایرفاکس، Dimension می باشد.
در گزارش های گوگل آنالیتیکس افراد قادر خواهند بود هر معیار عددی را با چند عدد خصوصیت مختلف مورد ارزیابی قرار دهند. به عنوان مثال می توان مشاهده کرد، چند دفعه با کمک مرورگر کروم و سیستم عامل IOS از شهر شیراز و با کلمه کلیدی فلان به صفحه ای از وب سایت وارد پیدا کرده است.
در مثال زده شده در بالا مرورگر، سیستم عامل، شهر و همچنین کلمه کلیدی که با آن به صفحه ورود پیدا کرده اید همگی Dimensions به حساب می آیند و تعداد دفعات مشاهده صفحه، Metrics گزارش به شمار می آید.
سوالات متداول گوگل آنالیتیکس
آموزش های مربوط به گوگل آنالیتیکس
آموزش راه اندازی گوگل آنالیتیکس | آنالیز سایت |