ajax یا ایجکس چیست؟

ایجکس چیست؟
سئو سایت

ایجکس چیست؟

بعد از انتشار مقاله سئو چیست؟ و بنا به درخواست شما کاربران گرامی در این مقاله قصد داریم درباره ایجکس چیست؟ صحبت کنیم. ایجکس مخفف عبارت Asynchronous JavaScript and XML می باشد و به ترکیب جاوا اسکریپت و همچنین xml غیر همزمان و ناهمگام Ajax گویند. فراگیری این تکنولوژی بسیار کاربردی، برای طراحان و طراحی سایت ضروری خواهد بود.

ایجکس برای این مورد استفاده می شود تا بدون نیاز به رفرش کل صفحات وب، قسمتی از اطلاعات آن صفحه بارگذاری شود. در حقیقت ایجکس به مخاطب این اجازه را خواهد داد تا بدون بارگذاری دوباره صفحه، اطلاعات را به سرور ارسال نماید تا در آنجا پردازش شوند. و پس از آن اطلاعات را دریافت و در صفحه وب نمایش می دهد.

نحوه کار ایجکس چگونه است؟

این کار در چندین مرحله و همچنین با ایجاد یک event (به طور مثال با کلیک بر روی یک دکمه و یا لینک) شروع خواهد شد. مرورگر وب با استفاده از Java Script یک شی را از xmlhttprequest می‌ سازد و به کمک اینترنت نیز آن را به سرور منتقل می نماید.

نحوه کار ایجکس چگونه است

کارکرد ایجکس

در سرور درخواست دریافت و همچنین پردازش خواهد شد که پس از آن نتیجه‌ به مرورگر بازگشت داده می شود. مرورگر پاسخ را با استفاده از Java Script دریافت می کند و آن را نمایش می ‌دهد.

مزایای Ajax

  1. خواندن داده ها از سرور پس از لود شدن صفحه
  2. بروزرسانی یک صفحه بدون احتیاج به بارگذاری دوباره آن
  3. ارسال اطلاعات به سرور در پس ‌زمینه‌ وب سایت
  4. استفاده از مولفه ‌های شناخته شده و تعاملی رابط کاربری همانند نشان دهنده tooltip و پنجره‌ های pop-up
  5. یکپارچه سازی قسمت های client-side برنامه با خدمات سرور، به ویژه در فرآیند تایید اعتبار، تعیین نقش کاربران و همچنین پروفایل کاربران
  6. قابلیت سفارشی سازی کنترل های سرور برای استفاده از ظرفیت ‌های کلاینت
  7. پشتیبانی از اکثر مرورگرهای معروف، همانند IE، فایرفاکس، کروم و سافاری

معایب Ajax

  1. استفاده از درخواست xmlhttp که امکان دارد توسط بعضی از مرورگر‌ها پشتیبانی نشود.
  2. اجرا نشدن دستورات ایجکس در صورتی که Java Script مرورگر توسط کاربر غیر فعال گردیده باشد.
  3. سختی بیشتر در پیدا کردن مشکل و همچنین تست برنامه‌ های Ajax
  4. با توجه به ساختار تکنولوژی ایجکس و محتوای پویای آن، امکان دارد که Crawler موتور جستجوگر به خوبی نتواند صفحات وب را پردازش نماید. که در نتیجه امکان دارد صفحاتی که از ایجکس استفاده می ‌کنند در بعضی از موتورهای جستجوگر رتبه خوبی را کسب نکنند.

حتما بخوانید: Lazy Loading چیست؟

رابطه مایکروسافت با ایجکس

نسخه ای از Ajax به نام Microsoft Ajax توسط مایکروسافت ارائه می شود. که مبتنی بر ASP.NET است.

یک برنامه وب Microsoft Ajax از پروژه کاملا client-side و یا ترکیبی از یک client و همچنین server تشکیل گردیده است.

معمولا یک برنامه کلاینت از کتابخانه Microsoft Ajax استفاده می‌ نماید. اما با کنترل ‌های سرور کار نمی ‌کند.

به طور مثال یک صفحه HTML می ‌تواند دارای مولفه‌ های script باشد که از فایل های کتابخانه ایجکس نیز بهره می برد.

از طرفی دیگر کتابخانه ایجکس مایکروسافت به برنامه‌ ها کمک خواهد کرد تا تمامی پردازش ها را در طرف کلاینت انجام دهند.

یک برنامه ترکیبی کلاینت و سرور نیز از کتابخانه ایجکس مایکروسافت و همچنین کنترل های سرور ASP.NET بهره می ‌برد.

اگر می ‌خواهید در محیط ASP.NET اایجکس ز ایجکس استفاده نمایید، می بایست در شروع صفحه خود یک کنترل ScriptManager نیز قرار دهید.

نماد اصلی ایجکس در ASP.NET، کنترلی به اسم UpdatePanel می باشد. شما می ‌توانید این کنترل را به همراه دیگر کنترل های مرتبط با ایجکس در صفحه ای به اسم ایجکس در نوار ابزار ویژوال استودیو نیز مشاهده نمایید.

رابطه مایکروسافت با ایجکس

مایکروسافت و ایجکس

کاربردهای ایجکس

بررسی وجود کاربر مشابه در زمان ثبت نام

یکی از کاربردهای تقریبا ساده اما کاربردی ایجکس، بررسی وضعیت پایگاه داده وب سایت در زمان ثبت نام کاربر جدید خواهد بود. با استفاده از ایجکس خواهید توانست عملیات postback را پاک نموده و سرعت کار را افزایش دهید. برای این کار می بایست یک تابع استاتیک (WebMethod) در برنامه سرور نوشته شود تا دیتابیس را چک نماید و در صورت وجود نام کاربری مشابه یک مقدار معین را برگرداند.

کاربردهای ایجکس چیست؟

کاربرد ایجکس

پس از آن خواهید توانست در تابع کلاینت مربوط به خروج از کادر متنی نام کاربری و یا در تابع کلاینت مرتبط با دکمه ثبت نام، از طریق JQuery این تابع را فراخوانی نمایید که اگر نام کاربری یکسانی در دیتابیس مشاهده شود، پیغام خواهد داد.

نظرات وب سایت‌

طریقه نمایش نظرات در وب سایت فیس بوک و یا مشاهده عکس در قسمت سرچ تصاویر گوگل را احتمالا دیده اید. هر دو وب سایت عملکرد یکسانی دارند، در شروع قسمت کوچکی از اطلاعات را نمایش می ‌دهند تا صفحه بسیار سریع بارگذاری گردد، پس از آن در صورت احتیاج به اطلاعات بیشتر، آن را به آرامی بارگذاری می‌ نماید.

با استفاده از ایجکس خواهید توانست این تکنیک را پیاده ‌سازی نمایید. برای این کار می بایست یک تابع سرور جهت ایجاد اطلاعات صفحات تازه در قالب html ساخته و این تابع را در رویداد scroll down صفحه فراخوانی کنید.

کار با پایگاه داده

با استفاده از ایجکس در توسعه وب فعالیت های دیتابیس در پشت صحنه انجام خواهد شد. از آنجایی که عملیات مربوط به دیتابیس همیشه سنگین و همچنین زمان بر بوده است باعث سرعت پایین در اجرای صفحات وب می ‌شود.

شما خواهید توانست بعضی از عملیات های مرتبط با دیتابیس از جمله خواندن، نوشتن و یا حذف از دیتابیس را توسط ایجکس انجام دهید. به این صورت دیگر احتیاجی به رفرش صفحه نمی باشد و در نتیجه سرعت اجرای وب سایت شما افزایش خواهد یافت. امکان دارد به دلایل متفاوتی همانند عدم پشتیبانی مرورگر و یا غیر فعال نمودن Java Script توسط کاربر امکان استفاده از ایجکس وجود نداشته باشد. در این صورت می بایست برنامه دیگری را جهت مدیریت کارکرد‌های دیتابیس طراحی نمایید.

سوالات متداول درباره ایجکس چیست؟
  1. ایجکس مخفف چیست؟
    ایجکس مخفف Asynchronous JavaScript and XM است.
  2. ایجکس چه مزایایی دارد؟
    ار مهم ترین مزایای آن می توان به خواندن داده ها از سرور پس از لود شدن صفحه، ارسال اطلاعات به سرور در پس ‌زمینه‌ و… اشاره داشت.
5/5 - (1 امتیاز)
74 / 100

1 Comment

  1. SEO IRAN گفت:

    Ajax
    خیلی پر کاربرده
    پیشنهاد میکنیم
    بعد از یادگیری java scripts
    حتما ایجکس رو یاد بگیرید.

    چون در تمام پروژه ها بهش نیاز دارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده + 9 =